ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ НА БЛИЗО

drianovski

ДРЯНОВСКИ МАНАСТИР

Намира се на 5 км югозападно от гр. Дряново под причудливо извития източен скален венец на старопланинското плато “Стражата” в красивите каньони на р. Дряновска и р. Андъка.

Намира се на 5 км югозападно от гр. Дряново под причудливо извития източен скален венец на старопланинското плато “Стражата” в красивите каньони на р. Дряновска и р. Андъка. Съвременният манастир е една от десетте най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект.

bacho-kiro

ПЕЩЕРА БАЧО КИРО

Пещера “Бачо Киро” се намира в района на Дряновския манастир, в живописните каньони на р. Андъка и р. Дряновска. Отстои на 300 м от манастира “Св. Арахангел Михаил”

Отстои на 300 м от манастира “Св. Арахангел Михаил” в отвесна варовикова скала, висока 25 м на 335 м н.в. Ефектното осветление предлага на посетителите възможност да видят причудливите образувания на природата, получили наименования според видяното: Дъждовна зала с Каменното цвете, Тополките, Езерото на щастието, Концертна зала, Медузите, Мечата пързалка, Меча поляна, Самотен сталактон, Зала на Поп Харитон и много други.

muzei-kolio

МУЗЕЙ НА КОЛЬО ФИЧЕТО

Експозицията запознава подробно с живота и творчеството на създателя на националния архитектурен стил, най-прочутият възрожденски строител Колю Фичето.

Макети и снимков материал представят класическите строежи на майстора и тяхната съдба.

drianovo

ДРЯНОВО

В самия град Дряново са запазени множество културно-исторически паметници и обекти на легендарния майстор-строител – църквата „Св. Никола“

калдъръмения мост на река Дряновска, Икономовата къща.

ekoputeka