Header image
КЪЩА ЗА ГОСТИ
line decor
  Начало | Къща "Дряново" | Вила "Дряново" | Цени | Контакти |
line decor
 

Дряновският манастир е кътче от природата на България с богато разнообразие на отвесни скални венци, пещери, уникални релефни форми, растителен и животински свят. Намира се на 5 км югозападно от гр. Дряново под причудливо извития източен скален венец на старопланинското плато “Стражата” в красивите каньони на р. Дряновска и р. Андъка. Съвременният манастир е една от десетте най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект.

Пещера “Бачо Киро” се намира в района на Дряновския манастир, в живописните каньони на р. Андъка и р. Дряновска. Отстои на 300 м от манастира “Св. Арахангел Михаил” в отвесна варовикова скала, висока 25 м на 335 м н.в. Ефектното осветление предлага на посетителите възможност да видят причудливите образувания на природата, получили наименования според видяното: Дъждовна зала с Каменното цвете, Тополките, Езерото на щастието, Концертна зала, Медузите, Мечата пързалка, Меча поляна, Самотен сталактон, Зала на Поп Харитон и много други.

Музей на Колю Фичето - експозицията запознава подробно с живота и творчеството на създателя на националния архитектурен стил, най-прочутият възрожденски строител Колю Фичето. Макети и снимков материал представят класическите строежи на майстора и тяхната съдба.

В самия град Дряново са запазени множество културно-исторически паметници и обекти на легендарния майстор-строител - църквата "Св. Никола", калдъръмения мост на река Дряновска, Икономовата къща.

Дряновската екопътека съчетава туристическа атрактивност с девствена природа. Състои се от четири дървени мостчета и шест стълби с различна височина, даващи възможност да се посетят части на каньона и посетителят да се докосне до девствената природа.

Екопътека Via Ferrata - вие се от Дряновския манастир до руините на крепостта "Градът" и скалата Чуката. Екопътеката преминава край реката, по ръба на източния скален венец над манастира и разкрива красива панорама към каньона на Дряновския манастир и великолепен изглед към гр. Дряново.

Дряновски манастир

Пещерата Бачо Киро

Дряновска екопътека

     
     
Copyright © 2008